Kako ostati JA u doba Korone


Citat koji kruži Italijom podseća nas: ,,Sada budimo udaljeni jedni od drugih da bismo kasnije mogli da se grlimo”. Ali, čak i kada smo u samoizolaciji i održavamo socijalnu distancu možemo mnogo toga da učinimo i za sebe i za druge.

Iako moramo da ostanemo u svojim kućama, to ne znači da se moramo izolavati u svakom smislu. Postoji puno neizvesnosti, puno informacija koje su uglavnom negativne i biti sam sa svojim mislima može dovesti do osećaja anksioznosti više nego pre.

Veoma je bitno ostati u komunikaciji putem telefona, skajpa… sa porodicom, odraslom decom, prijateljima, komšijama i drugim ljudima koji su nam bitni. Naročito onima koji ulivaju osećaj smirenosti, stabilnosti a ne haosa. Ovaj trenutak nas poziva i  da budemo nežni prema sebi. Trudite se da održite redovne rutine koje donose udobnosti i stabilnost. Terapija, razgovor, vežbanje, čitanje pevanje…

Tačno je, da u ovoj situaciji  na mnoge stvari ne možemo da utičemo, ali ono što možemo jeste da budemo odgovorni, ostanemo kod kuće, vodimo računa o higijeni i načinu zaštite od virusa u slučaju izlaska iz kuće, držati određenu udaljenost kada smo van kuće, više sna, jačanje imuniteta... Takođe, informacije mogu dosta da utiču na naše psihičko stanje, treba da budemo informisani, ali ne opsesivno proveravati vesti.

Naravno, mi smo u vremenu masovnih previranja, postoje i stvari koje su izvan naše kontrole, uključujući i koliko će dugo trajati pandemija, šta ako ostanem bez posla, šta ako se ja ili neko od mojih bližnjih razboli…

Stvoriti osećaj sigurnosti je nekada lakše reći nego učiniti. Tako da, u redu je nekada biti zabrinut, uplašen, ljut, nesiguran, razočaran, nestrpljiv, nezainteresovan…

U takvim situacijama, ne treba biti strog prema sebi, u redu je imati takva osećanja i treba ih pustiti da izadju iz nas. 

Važno je da nas strah ne preplavi, ne vodi u izolaciju, da sami naši strahovi i anksioznost ne postanu pandemija, da ostanemo racionalni i hrabri, i da pronađemo načine kako da ublažimo taj osećaj. Budimo strpljivi i ljubazni prema sebi jer prolazimo kroz teško vreme.

Dragana Đorđević
Psiholog i psihoterapeut


Podeli ovaj članak